Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende types bunkerdeuren, hierna het dubbele toegangshek, gebruikt om de toegang van de kanonkamers af te sluiten. toegangshekje.

Overzicht van de verschillende gebruikte types van deuren in de bunkertjes van bruggenhoofd Gent.

Het Dubbele ijzeren poortje aan de toegang van de kanonkamers.

De bunkers voor het opstellen van een mobiel 47mm kanon of 75mm veldgeschut, waren eveneens voorzien van een metalen afsluithek. Dit was in dit geval een dubbel hek. Deze twee hekjes waren eveneens voorzien van volle achterplaten om het naar binnen gluren in de bunkerruimte te vermijden.

Van dit type van poort kan ik u tot de dag van vandaag wel totaal geen foto's tonen. Er zijn er zeker geen meer te vinden aan bruggenhoofd Gent. Ook kan ik geen gelijkaardige poortjes tonen van andere bunkerlinies daar ik vrees dat de kanonbunkers enkel gebouwd zijn in een linie aan bruggenhoofd Gent. Ikzelf heb allessinds geen weet van andere linies waar ook dergelijke bunkers gebouwd waren. Alles was toegespitst op mitrailleurs.

Hieronder ziet u enkele originele plannetjes uit de Moskou-archieven als ook enkele foto's van hoe deze toegangen heden nog te zien zijn.

dubbel hek voor kanonbunker aan bruggenhoofd Gent
Hieronder ziet u nog enkele fotootjes van de bunkertoegangen voor de kanonkamers zoals ze heden nog terug te vinden zijn. Meestal zijn ze beperkt geopend of nog volledig dichtgemetst. Vaak zijn de originele toegangen versmald om ze te kunnen afsluiten met een gewone deur. De bovenste twee foto's zijn van de bunker Mu5 te Munte. De foto links onder is van A12 te Nazareth, nog volledig afgesloten. De foto rechtsonder is van de nog altijd fraaie A20 te Baaigem.
Omdat het toegangssas naar de bunker Be5 te Oosterzele zo fraai uitgewerkt is, zou het zonde zijn de toegang niet eens gedetailleerd mee te tonen binnen dit stukje.
fraaie toegang voor mobiel 47mm kanon bij bunker Betsberg 5